بارداری

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری و آسیب جدی به جنین شما

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری و آسیب جدی به جنین شما مواد غذایی پرچرب در هر دوره ای از حیات عوارض خطرناکی دارد، اما در دوران بارداری این عوارض جبران ناپذیر می‌شود. محققان معتقدند رژیم غذایی پرچرب می‌تواند به مغز جنین آسیب بزند. دانشمندان پژوهشگاه مغز دانشگاه پزشکی وین به این نتیجه رسیده‌اند که داشتن رژیم غذایی پرچرب در دوران بارداری می‌تواند تغییرات مادام العمر و جبران ناپذیری را در مغز جنین ایجاد کند. وقتی یک زن باردار در رژیم غذایی خود از مقادیر بالای اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۶ استفاده می‌کند، تن او مقادیر اضافی از کانابینوئیدهای درون‌زا فرآوری می‌کند که به سیستم جنین تحمیل شده و مانع از رشد شبکه‌های مغزی درست می‌شوند.

نتایج این تحقیقات که در مجله Molecular Psychiatry چاپ شده نشان می‌دهد این مکانیزم به بروز ناهنجاری‌هایی مانند نابسامانی کم‌توجهی بیش‌فعالی (ADHD)، شیزوفرنی و اختلالات اضطرابی در نوزاد پیوستگی دارد. آن‌طور که پژوهشگران می‌گویند، احتمال آن وجود ندارد که بعدها با اعمال تغییراتی در رژیم مادر بتوان این گزند را به سادگی جبران کرد با ما همراه باشید در دو نی نی سایت تخصصی کودک

 

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری

 

آیا خوردن غذاهای چرب در طول بارداری برای جنین مضر است یا مفید؟

مصرف چربی در دوران بارداری موضوع جالبی است، زیرا همواره با سه نگرانی عمدهٔ مادران که شامل افزایش وزن، رشد مغز جنین وسوزش معده است بستگی دارد. اگر مادری بخواهد در دوران بارداری‌اش افزایش وزنی طبیعی داشته باشد که بین ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم است، در آن صورت تأمین ۳۰ درصد از کالری‌های مورد نیازش از چربی‌های گیاهی مطلوب و پسندیده است.

مغز ما عمدتاً از چربی ساخته شده است. بنابراین، در طول بارداری برای فرآیند شکل‌گیری مغز چنین به چربی نیاز است. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که بیشترین رشد و تکامل مغز انسان در درازمدت و کوتاه‌مدت بر پایهٔ چربی‌های گیاهی مشابه آووکادو، زیتون، تخمهٔ آفتاب‌گردان و تمام انواع آجیل‌ها و روغن‌های آنها، به علاوهٔ منابع حیوانی مثل روغن ماهی‌های کوچک مانند ساردین، سالمون، کفال و ماهی تن صورتی است، بعد بنابراین، چند بار در هفته ماهی بخورید. ولی چربی‌های جامد و اشباع‌شده می‌توانند مغز ما را مسدود و کُند کنند، پس گوشت‌های چرب، پنیر پرچرب و بستنی‌های خیلی چرب و خامه‌ای را کم کنید. به جای آنها ماست کم‌چرب و شیر بدون چربی بخورید.

همین‌طور غذاهای چرب مانند هر چیز سرخ‌شده در مقدار زیادی روغن یا کره می‌تواند به راستی سوزش معده را شدیدتر کنند. هرچه بارداری پیشتر می‌رود سوزش معده نیز ممکن است بدتر شود، چون هضم چربی و تخلیهٔ آن از معده بیشترین زمان را می‌برد. بنابراین، خوردن وعده‌های غذایی کوچک‌تر، انتخاب بهتری در سه ماههٔ سوم بارداری است که می‌تواند اندیشه نکویی باشد. وانگهی شدنی است خوردن آن چربی‌های خوشمزه همانند آجیل‌ها، کرهٔ ‌بادام‌زمینی، آووکادو، پنیر و غیره در بامداد بهتر باشد یا بعد از خوردن آنها کمی قدم بزنید تا هضمشان آغاز شود اما طول کشیدن بعد از خوردن غذاهای پرچرب می‌تواند سوزش معدهٔ شما را بدتر کند.

 

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری

 

رژیم غذایی پر چرب مادر می تواند باعث آسیب مغزی جنین شود

یک تیم پژوهشی در پژوهشگاه مغز دانشگاه پزشکی وین دریافتند که مصرف رژیم های غذایی پرچرب توسط والده می تواند مایه ایجاد دگرگونی های طولانی مدت در مغز جنین شود. هنگامی که یک زن حامله رژیم غنی از اسیدهای چرب امگا ۶ اشباع نشده مصرف می کند ، تن وی مقدار اضافی از کانابینوئیدهای تو زا (اندوکانابینوئیدها) را تولید می کند که باعث اعمال فشار زیادی بر سیستم جنینی شده و تکوین شبکه های مغزی سالم را معیوب میکند. به نظر میرسد چنین مکانیسمی به آسیب هایی مشابه ADHD ، اسکیزوفرنی و اختلالات اضطرابی پیوسته باشد. بعید است که با تغییر رژیم غذایی ، چنین آسیبهایی به آسانی  برطرف شوند.

این مطالعه که در مجله روانپزشکی مولکولی منتشر شده است به رسیدگی چگونگی تاثیر مصرف رژیم های غذایی با چربی بالا (غنی از اسیدهای چرب امگا ۶ اشباع نشده) در طول بارداری بر رشد مغز جنین در مدلهای سلولی و موش پرداخته است. وقتی مادر در دوران بارداری رژیم غذایی پرچرب مصرف می کند ، هم والده و هم کودک مقدار اضافه ای از اندوکانابینوئیدها را تولید می کنند که حتی می توانند از مادر به جنین منتقل شوند. سپس اندوکانابینوئیدها می توانند گیرنده های کانابینوئیدی مربوطه را در مغز جنین پر کنند و توانایی آنها را در انتقال پیام کم کنند. برآیند اینکه سلولهای عصبی دیگر قادر نخواهند بود به واقعیت در مغز یکی شوند تا عملکردهای آینده را انجام دهند. این مطلب نشان می دهد که این اختلالات در طول حیات اولاد مبتلا وجود دارند و می توانند به عنوان محرکهای بنیادین در بروز اختلالات روانی در آینده نقش ایفا کنند.

 

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری

 

اندوکانابینوئیدها

 

اندوکانابینوئیدها موادی هستند که بدست بدن فرآوری می شوند. آنها بخشی از سیستم اندوکانابینوئید هستند که به عنوان یک سیستم ارتباطی اساسی در مغز و دیگر اندام ها عمل می کند. اندوکانابینوئیدها در مغز بزرگسالان ، پیوستگی بین سلولهای عصبی را با پیوند به گیرنده های کانابینوئید محدود می کنند. در مغز در حال توسعه ، اندوکانابینوئیدها تعیین می کنند که نورونها چه زمان و چه مکانی در موقعیت قرار بگیرند و با یکدیگر پیوستگی برقرار کنند . این بدان معنی است که هر ماده ای که بر میزان اندوکانابینوئید تأثیر بگذارد یا به طور مستقیم بر عملکرد گیرنده کانابینوئید تأثیر بگذارد ، ناگزیر بر رشد مغز اثر می گذارد.

Harkany  سرپرست گروه عصب شناسی مولکولی در پژوهشگاه مغز دانشگاه پزشکی وین توضیح می دهد : بار اضافی طولانی مدت اندوکانابینوئیدها  با عملکردی مثل سیگنال توقف ، برنامه گسترش بسیاری از سلولهای عصبی در مغز جنین را مختل میکند. ما معتقدیم که گیرنده های کانابینوئید دائما جهش یافته ، برنامه های اپی ژنتیکی سلولهای عصبی آسیب دیده را تغییر می دهند. مکانیسم های اپی ژنتیک ، الگوی بیان ژن را در هر سلول تعیین می کنند.

در صورت آسیب دیدگی ، سلول ها سایر توانا به انجام عملکردهای خویش به میزان کافی نیستند. این فرمایش به دلیل کمبود پروتئینهای باره نیاز به عنوان واحد های ساختاری سلولی یا مولکول های پیام رسان ، توانایی سلول ها را برای اخذ شکل مناسب یا انتخاب شرکای ارتباطی ، اندک میکند.

 

کنترل ارتباطات بین سلولهای مغزی ساخت دهنده شبکه های مهم عصبی ، یکتا های ساختاری و عملکردی مغز را معیوب خواهد کرد. این امر می تواند منجر به ایجاد اختلالات روانی مشابه ADHD ، اسکیزوفرنی و اختلالات اضطرابی شود.

 

 

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری

 

آسیب شاید غیرقابل برگشت است.

تا آنجا که ما می توانیم بگوییم ، تغییرات پاتولوژیک سلولهای عصبی که ما یافتیم غیر قابل برگشت هستند تغییر رژیم غذایی به رژیم غذایی سالم وکم چرب بعد از زایش فایده ای ندارد زیرا آسیب از قبل اتفاق افتاده است. با اینکه این مطالعه براساس مدلهای حیوانی میباشد ، ولی هارکانی تأکید می کند که پژوهش ها دیگر قبلاً اثرات مضر را در انسان نشان داده اند ، در حالی که این گزارش مکانیسم های مولکولی بسیاری که می توانند در انسان نیز اعمال شوند ، شناسایی کرده است.

 

هرم غذایی در بارداری:

 

 

خوردن غذاهای چرب در طول بارداری

 

بیشتر بخوانید:

 

 

تغذیه مناسب در دوران بارداری

یک نظر برای “خوردن غذاهای چرب در طول بارداری و آسیب جدی به جنین شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *